Преназначиха съдиите от двете закрити спецсъдилища

Novini.bg
share

След няколкочасов дебат съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначи спецсъдиите от двете закрити съдилища, предаде БТА. Така председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев, заместникът му Веселина Вълева и всички съдии от институцията отиват в Софийския апелативен съд. Преназначаването им ще влезе в сила от 28 юли, след като спецсъдът престава да съществува след 27 юли. 

 

Председателят на Специализирания наказателен съд Мариета Райкова, заместниците ѝ и част от съдиите ще работят в Административния съд в София. Над десет от съдиите са избрали да работят в Софийския градски съд, а Мария Маринова е избрала да бъде в Окръжния съд в София. Андон Миталов е поискал да бъде във военния съд, но ВСС го преназначи в Окръжния съд в София. В административния съд София-област ще бъде преместен Емил Желев.

Членът на ВСС Атанаска Дишева се обяви против Миталов и Желев да бъдат назначени според желанията им, заради ниска натовареност на тези съдилища. Така се стигна до ситуация, в която двете точки от дневния ред ще бъдат гласувани по-късно.

Гешев: Спецпрокуратурата и спецсъдилищата бяха закрити, защото си вършат работата

Всички магистрати трябва да довършат делата си с присъда в спецсъда. Председателите и заместниците им ще получават заплати в размер на редови магистрати в спецсъдилищата.

Другата седмица прокурорската колегия ще решава за преместването на спецпрокурорите.

Водещи новини

Още новини