Издадени са 11 наказателни постановления за незаконно строителство след проверките на АМ „Хемус“

bulphoto (архив)
share

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) издаде общо 11 наказателни постановления за установеното незаконно строителство в участъците 4 и 5 от АМ „Хемус“, съобщават от ДНСК.

Установеното от органите на ДНСК строителство е без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, в нарушение на чл. 148, ал. 1 и чл. 137, ал. 3 от Закона за устройство на територията (ЗУТ), т. е. незаконно по смисъла на чл. 225, ал. 2, т. 2 от ЗУТ.

МВР публикува 116 разследвания, на които прокуратурата не дава ход

При проверките е констатирано, че се извършват строително-монтажни работи, включително изкопи, насипи, пътни легла и съоръжения на участъци 4 и 5 на АМ „Хемус“, която е строеж първа категория. Тези дейности са извършени в имоти държавна, общинска и частна собственост, за които производствата по отчуждаване не са приключили към дата на проверката, уточняват от ДНСК. 

Наказателната процедура стартира през декември 2021 г. и януари 2022 г., припомнят още от дирекцията.

Тогава бяха връчени актове за административно нарушение на изпълнителя „Автомагистрали“ ЕАД и строителните компании, с които има сключени договори за участъците 4 и 5 от АМ „Хемус“.

Това са „АБ“ АД, „Парсек Груп“ ЕООД, „Автомагистрали Хемус“ АД и „Водно строителство Благоевград“ АД. Фирмите имат 14 дневен срок за обжалване на санкциите, се казва в съобщение на ДНСК.

Водещи новини

Още новини