Спецсъдът: Не е давано разрешение за подслушване на политици

Pixabay
share

По повод на отправени внушения в публичното пространство от представители на обединение „Демократична България“ за това, че Специализираният наказателен съд е издавал разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства спрямо политически ангажирани фигури, е извършена проверка в съдебните регистри.

Това съобщават от ведомството.

От нея е установено, че от СНС не е издавано разрешение за прилагане на СРС спрямо настоящия министър-председател на Република България, нито спрямо лица от политически формации, споменати в медиите.

Бивш шеф на НСО: Ако са добре заличени следите на подслушването, нищо няма да остане

Дейността на СНС по прилагане на ЗСРС се проверява ежегодно от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства. До момента в докладите не са констатирани никакви нарушения в тази дейност.

Неколкократно е посочвано, че „съдебният контрол върху исканията за прилагане и използване на СРС е значително завишен“.

И през настоящата година СНС ще изпълни законовите си задължения да представи пълната информация за осъществените правомощия по НПК и ЗСРС на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства.

Водещи новини

Още новини