Лавина от дела заради борчове

share

В България всеки втори предприемач не погасява борчовете си към контрагенти в договорения срок и затова най-много изпълнителни дела се водят заради междуфирмена задлъжнялост, съобщава "Монитор", позовавайки се на частни съдебни изпълнители.

След това са делата срещу длъжници на банки – юридически и физически лица.

Повечето вземания срещу физически лица произтичат от необслужване на потребителски кредити, кредитни карти, задължения към монополисти - Топлофикация, ВиК, електроразпределителни дружества и други.

Мобилните компании и фирмите за комунални услуги – парно, ток, вода, за разлика от банките не могат да стигнат до съдебен изпълнител веднага, винаги първо трябва да е уведомен длъжникът за тяхната претенция и той да се е съгласил с нея, като не я е оспорил пред съда. При малките задължения винаги е по-добре за хората да си ги платят, а не да чакат съдебното изпълнение, защото дългът се увеличава в пъти със съдебните такси, лихви, адвокатски възнаграждения, накрая и таксите на съдебния изпълнител.

Съществува заблуда, че огромен брой ипотекирани имоти са изнесени на публична продан, това не е така. Ипотечните кредити са едва няколко процента от общия брой кредити на банките и това може да се види от статистиката на БНБ. А и българинът е силно привързан към жилището си и прави всичко възможно да си погасява задълженията за него, така че реално от общия брой изпълнителни дела процентът на ипотечните е нищожен.

През 2011 г. съдия изпълнителите са продали 6000 имота – жилища, офиси, гаражи, парцели, хотели, земеделски земи. През 2010 г. този брой е бил 5700. Статистиката на частните съдебни изпълнители за имотите е обща и не ги разграничава по сегменти. Цената, от която започва продажбата на един имот, е 75% от първоначалната оценка на самия имот. Ако един имот е оценен на 100 000 лв., то началната цена, от която започва търгът, е 75 000 лв.

Водещи новини

Още новини