Зам – министър на правосъдието: Галеви може да оправдаят с незнание

share

С днешна дата не може да се каже категорично дали липсата на братя Галеви ще се отрази негативно на предстоящия доклад на Европейската комисия за правосъдието в България. Това заяви в предаването "Неделя 150" на държавното радио Деница Петкова, зам.-министър на правосъдието.

Тя обясни, че тъй като са минали по-малко от 10 дни от обявяването на присъдата, осъдените на 5 години затвор дупнишки бизнесмени можело да се появят изведнъж отнякъде ида твърдят, че сега са разбрали. Това е така, защото действащата им мярка за неотклонение е парична гаранция. Тя не ги задължава да четат вестници или да гледат новини, нито ограничава движението им вътре в страната.

Петкова призова и да не се подценява влиянието върху бъдещия доклад на приетия Закон за конфискация на незаконно придобито имущество както и на предложените промени в Закона за съдебната власт.


По адрес на случая Галеви заместник-министърът допълни, че въпреки всичко не смята, че се налагат промени в законодателството, свързани с критериите и основанията за определяне на мерките за неотклонение. Тя посочи, че не е имало основание Върховният касационен съд да измени наложената вече мярка от по-ниска инстанция докато се произнася по случая. Ако това се случи преди да изтече едномесечният срок, в който този съд се произнася, той би могъл да бъде обвинен в пристрастност и предрешаване на изхода от процеса.

Опасение, че този случай ще се отрази негативно на доклада на ЕК изрази вчера с голяма сигурност вътрешният министър Цветан Цветанов, припомня дневник.

Заместник-правосъдният министър уточни, че не е чела заключенията на въззивния съд, който е осъдил на първа инстанция така наречените братя Галеви.

Водещи новини

Още новини