И ЕК се загрижи за изчезналите Галеви

Булфото
share

Имаме пълното доверие, че българските власти ще направят всичко възможно, за да върнат обратно пред правосъдието онези, които са били намерени за виновни, срещу които са били издадени присъди и които, поне според информация в медиите, са напуснали страната.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел говорителят на Европейската комисия Марк Грей, потърсен за реакцията на съобщенията за изчезването на Пламен Галев и Ангел Христов.

Политиката ни не е да разглеждаме отделните случаи, не бих коментирал отделна ситуация, присъда или подсъдим. Не бих коментирал тази ситуация, добави той, попитан дали изчезването на Галев и Христов би се отразило отрицателно на предстоящия през юли доклад за нашата страна по Механизма за сътрудничество и оценка.

Проблемът тук е ясен и е въпрос на възприятие - специално този случай бе определен като един от най-важните, които показват ефективността на съдебната система, коментира Грей. Това е причината да бъде важен. Такива случаи изискват не само повдигането на обвинения, но и произнасянето на присъди, които да бъдат изпълнени, добави говорителят.

По отношение на предстоящия доклад Грей уточни, че документът няма да разглежда отделни случаи, а ще обобщи напредъка на страната ни в наблюдаваните области през последните пет години. В отговор на въпрос за броя на убийствата у нас той изрази надежда за събирането на доказателства и произнасянето на съответните присъди на тази основа. Според него е по-важно не дали подобни случаи биха се отразили на доклада, а това, че хора са загубили близките си. По думите на говорителя подобни престъпления стават навсякъде, но България е в особения режим да бъде наблюдавана и това е основната разлика.

Водещи новини

Още новини