Съдиите от ВАС ще разгледат пет тълкувателни дела на 29 януари 2021 г.

Novini.bg
share

Пет тълкувателни дела ще разгледат съдиите от Върховния административен съд на общо събрание, насрочено за 29 януари 2021 г. Това са тълкувателни дела № 4, 6, 8, 9 и 10 от 2019 година, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

В открито заседание ще се разгледа тълкувателно дело № 9, което беше образувано по искане на главния прокурор на Република България. Предмет на разглеждане ще бъде следният въпрос: "Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия има ли материалноправна компетентност (извън случаите по чл. 28 ЗДРДОПБГДСРСБНА ) да се произнася с второ и последващи решения за конкретно лице с обявена принадлежност към органите по чл. 1 ЗДРДОПБГДСРСБНА при едни и същи доказателства, след като то е заемало и друго публично качество, след постановяване на първоначалния административен акт, предвид императивната разпоредба на чл. 26 ЗДРДОПБГДСРСБНА ?"

ВАС: Цените на топлинната и електрическата енергия са незаконни

С разпореждане на председателя на ВАС от 23.12.2020 г. за участие в откритото заседание са поканени за участие лицата по чл. 129, ал. 1 от ЗСВ - главният прокурор на Република България, който е и подател на искането, министърът на правосъдието и председателят на Висшия адвокатски съвет, както и Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Поканени да участват в откритото заседание са и деканите на юридическите факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Бургаския свободен университет, Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“, Русенския университет „Ангел Кънчев“, Югозападния университет „Неофит Рилски“, Нов български университет, Департамент „Право“ – гр. София и Университета за национално и световно стопанство. Предложено е да бъдат поканени за изразяване на писмено становище до датата на откритото заседание и общите събрания на административните съдилища в страната.

Водещи новини

Още новини