Атанас Славов с коментар за скандалите около Радев

Булфото (архив)
share

Преподавателят по конституционно право проф. Атанас Славов изказа критична оценка за решението на прокуратурата да разпространи записи с разговора на президента Румен Радев. По думите му това е нарушение на Наказателния кодекс.

Пред бТВ Славов каза, че има нарушаване и на самия закон за използване на специални разузнавателни средства (СРС). Неправилно е използването СРС и по непредназначение. Според експерта няма основание да започне наказателно производство срещу Радев.

Бивш конституционен съдия: Имунитетът на Радев е абсолютен

"Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) трябва да се е самозезирал и да излезе със становище", коментира Атанас Славов за това дали прокуратурата е извършила нарушение.

Експертът коментира и питането на Иван Гешев до Конституционния съд (КС) при какви възможности се иска имунитета на държавния глава и какво е точно тълкуването на държавна измяна. Славов каза, че докладчик по делото е Мариана Карагьозова, която има сериозен опит като съдия. Той очаква тя да се произнесе по най-правилния начин.

"Личното ми мнение е, че това дело не трябва да бъде допускано. Няма спор нито в теорията, нито в практирка за освобождаването на президента. Това е дело без предмет", коментира още преподавателят по конституционно право.

Водещи новини

Още новини