Глобяват ултраси за "К*р за Левски" с 2 бона

share

Глобата за футболните хулигани скача четири пъти. Това предвиждат поправки в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, които бяха публикувани за обществено обсъждане от правителството.

Така за ругатни, плакати със смъртни заплахи или нахлуване на терена ще се отнася санкция от 1000 лв. до 2000 лв. В сега действащите разпоредби максималната глоба е 500 лв. Според поправките за по-тежки нарушения като сбиване, хвърляне на бомбички, нападение на полицаи хулиганите ще се превъзпитават и с обществено полезен труд от 80 до 320 часа.

Ако побойникът се прояви повторно, глобата става още по-солена ­ от 3000 до 5000 лв. Часовете за боядисване на пейки в парка или чистене на обществени сгради пък ще бъдат от 160 до 480. Освен това на ултрасите ще се забранява да посещават мачове в страната и чужбина за срок от три до пет години и ще трябва да ходят на регулярни спявки в районните управления.

Въвеждането на наказанието безвъзмезден труд се налага, защото събираемостта на глобите е неефективна, посочват в мотивите си вносителите на поправките в закона. Така вече липсата на доходи или собственост няма да бъде основание футболният хулиган да отърве наказание.

Предвижда се и монтиране на скрити камери за опазване на реда по стадионите и спортните зали. „Биг брадър“ ще следи за хулигани във всеки сектор на стадиона, както и по входовете. Записите от камерите пък ще трябва да се пазят най-малко три месеца, като ще служат и за доказателство в съда.

Водещи новини

Още новини