Бунт в съда - Нели Куцкова защити оставките във ВСС

Булфото
share

Говорителят на Съюза на съдиите Нели Куцкова каза, че не счита избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд за най-голямата грешка на Висшия съдебен съвет, но по думите й "с това е преляла чашата". Според нея за пореден път ВСС избира не на базата на професионални качества, а по неясни критерии.

Куцкова коментира темата във Варна, на семинар на тема "Имиджът на магистрата, съдебната власт и медиите". Говорителят на съюза на съдиите защити Галина Захарова и Капка Костова, които подадоха оставки като членове на ВСС след избора на семейната приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов - Янева, за председател на СГС.

Двете от години се борят за ясни критерии за издигане в съдебната система, каза Куцкова. Според нея те са се уверили, че са безсилни да убедят мнозинството във ВСС, че административните ръководители трябва да са хора с репутация, а не да се избират по неясни принципи.

Куцкова допълни, че за себе си не може да обясни избора на Владимира Янева, защото няма ясни мотиви с какво тя е по-добра от другия кандидат. Допълни, че има очевидни различия в професионалните качества на избрания за председател на СГС и другия кандидат за поста - Величка Цанова.

В съдебната система има корупция и тя трябва да се изчисти, защото пречи на работата, коментира още говорителят на съюза на съдиите. По думите й за изчистването на корупцията от системата трябва да си свършат работата тези, чието задължение е това, на първо място МВР. Ако един съдия бъде хванат в корупционни действия, той трябва да бъде отстранен и осъден, но със стабилни доказателства, посочи Куцкова и допълни, че в противен случай, ако един съдия

Водещи новини

Още новини