Увеличиха присъдата на банковия похитител от Сливен

share

Бургаският апелативен съд увеличи на 16 г. и 8 месеца затвор присъдата на сливенския банков похитител Стефан Стефанов. Той обжалва наложеното му наказание от 14 г. и 6 месеца от Сливенския окръжен съд с искане да бъде намалена.

Вместо това обаче апелативните магистрати увеличиха присъдата. Мотивите на председателя на съдебния състав Георги Кошничаров са, че престъплението е с изключително висока обществена опасност, а личността на дееца също представлява опасност за обществото.

"Мотивите на Сливенския окръжен съд са, че деянието е с висока обществена опасност, но липсват отегчаващи вината обстоятелства, колегите посочват и чистото съдебно минало на подсъдимия. Апелативният съд обаче не приема, че липсват оттегчаващи вината обстоятелства. Стефанов е извършил опит за грабеж в особено големи размери. Бил е въоръжен с пистолет и е извършил опит за убийство. Освен това поведението му в банката е било много агресивно. Той е стрелял два пъти срещу полицаите отвън. За щастие не е улучил никого. Това доказва, че той е много опасен" - коментира съдия Кошничаров.

Според приложената по делото съдебно-психиатрична експертиза Стефан Стефанов е нормален, съзнавал е какво прави и може да носи наказателна отговорност. В делото е посочено, че пред специалисти той е определил себе си като "първият терорист в България".

Апелативният съд е намалил присъденото от сливенските магистрати обезщетение за ранения с пистолет бодигар Станчо Станев на 100 хил.лв. Той ще получи с 50 хиляди по-малко от първоначално присъдената му сума.

Водещи новини

Още новини