Спецпрокуратурата разследва измами с еврофондове в офиси на Миню Стайков

Булфото (архив)
share

Продължава проверката на полицията и Специализираната прокуратура в офиса на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат.

По непотвърдени данни проверката е свързана със злоупотреби с евросредства по програмата „Млад фермер“, предаде БНР.

Съвместно с МВР и ДАНС, Специализираната прокуратура разследва измами със средства от европейски фондове. Акцията е на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Според неофициална информация активизирането на спецобвинението е заради изтичащия в неделя максимално допустим от закона 8-месечен срок за постоянно задържане на алкохолния бос. Твърди се, че пред това ще му бъдат повдигнато ново обвинение, което да мотивира оставането на Стайков под стража.

Утре трябва да стане ясно дали обиските днес в пет български града са били само заради действия на Миню Стайков.

Ново обвинение за злоупотреба с евросредства би дало основание на прокуратурата да аргументира продължаване на задържането му. На няколко пъти от спецобвинението се противопоставяха на пускането му на свобода въпреки появата на Миню Стайков в съдебната зала с инвалидна количка и заключенията на медицинските лица. Без ново обстоятелство, каквото би било ново обвинение, прокуратурата е длъжна по собствена инициатива да промени мярката му за неотклонение, а ако не – по искане на защитата на Стайков спецсъдът е длъжен да го пусне.

Преди месеци от спецпрокуратурата обявиха, че има данни, че Стайков неправомерно е ползвал пари по тази програма.

Жители на Карнобат коментират, че офисът се занимава с изкупуването на земеделски земи. Това е единственият офис на бизнесмена Миню Стайков в града. Миню Стайков е в ареста от 5 септември 2018 година по обвинение, че е лидер на престъпна група за данъчни престъпления и акцизни престъпления.

Малко след задържането му прокурор Димитър Петров каза, че в рамките на разследването са събрани данни, че той е принуждавал деца на свои служители да регистрират фирми, с които да кандидатстват за пари по програмата "Млад фермер".

За съмнения за злоупотреби с пари по програма "Млад фермер" от прокуратата съобщиха още миналия септември. Прокурор Димитър Петров обясни, че става дума за 7 милиона лева, усвоени през фирми, нарочно регистрирани на името на децата на служители на алкохолния бос.

Проверката в офиса на Миню Стайков започна в 8 часа тази сутрин. Петима са униформените полицаи, които участват в акцията, с тях има и представители на Специализираната прокуратура.

От Община Карнобат са осигурили две поемни лица, които наблюдават претърсването на помещението. Чували и торби с документи изнесоха от офиса служителите на полицията. В проверката участват и трима представители на Специализираната прокуратура.

Акцията срещу евентуални злоупотреби с европари идва в разгара на скандала с къщите за гости, които са обект на проверка на прокуратурата, МВР и земеделското министерство.

Водещи новини

Още новини