Трима ще лежат в затвора за палеж от 2008 г.

Булфото
share

Пловдивският окръжен съд осъди за палеж подсъдимите Тодор Станчев, Радослав Стоянов и Георги Кръстев, съобщиха от Съдебна палата-Пловдив.

Те бяха признати за виновни в това, че 15 октомври 2008 г. около 22.30 часа в гр. Смолян в съучастие – Тодор Станчев като подбудител и помагач, а Радослав Стоянов и Георги Кръстев като извършители са запалили сграда (гаражна клетка) със значителна стойност в размер на 30 762 лв., собственост на Стефан Хаджииванов, като е имало опасност пожарът да се разпростре и върху други имоти със значителна стойност – паркиран в гаражната клетка лек автомобил марка „Тойота Корола ” на стойност 14 800 лв. и покривната конструкция на къща на стойност 31 200 лв., собственост на Стефан Хаджииванов и да причини щети в размер общо на стойност 76 762 лв.

За извършеното от подсъдимия Тодор Станчев деяние му беше наложено наказание от две години лишаване от свобода при първоначален общ режим. За извършеното от Георги Кръстев и Радослав Стоянов деяние им беше наложено наказание от по една година и шест месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Тримата подсъдими били приятели от много години. На 05 октомври 2008 г. Тодор Станчев посетил дома на Георги Кръстев в гр. Баня, където бил и Радослав Стоянов и ги попитал дали са съгласни да му помогнат да „ сплашат един човек ”, за което Станчев щял да им заплати. Станчев обяснил, че въпросният човек бил бизнесмен от гр. Смолян, който закачал приятелката на негов приятел и трябвало да му ударят един – два шамара, за да престане.

Тримата тръгнали за Смолян и като пристигнали там, спрели пред къщата на Стефан Хаджииванов и започнали да чакат да се появи с намерението да го набият. След час и половина Хаджииванов се прибрал, но докато се приближат до колата му, той вече бил влязъл в гаража и Стоянов и Кръстев, които тръгнали след него, не могли да реализират намеренията си. Тримата се върнали в гр. Пловдив.
На 15 октомври 2008 г. вечерта тримата отново отишли в гр. Смолян и Станчев, който предварително бил закупил в бутилка от ПВЦ бензин, казал на Стоянов и Кръстев да запалят гаражната клетка. Двамата си сложили черни шапки да не ги разпознаят, разлели бензина пред вратата на гаража, запалили го и избягали, като по пътя изхвърлили шапките и бутилката. За извършеното Станчев заплатил на Стоянов и Кръстев по 100 евро, защото не останал доволен от щетите на палежа, който поръчал.

Непосредствено след палежа минали двама съседи, които видели пожара и го изгасили с подръчни средства. Позвънили на входната врата на Хаджииванов, но никой не отворил. На другия ден Хаджииванов забелязал, че едната му гаражна врата е горяла и подал жалба в Районно управление „Полиция”-Смолян.
Подсъдимите са осъдени да заплати солидарно на Стефан Хаджииванов сумата от общо 2000 лв. обезщетение за причинените му с

деянието неимуществени вреди. Делото се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие без разпит на свидетели и вещи лица. Подсъдимите признават изцяло фактическите обстоятелства по повдигнатото им обвинение, поради което им беше наложено по-ниско наказание.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Апелативен съд Пловдив.

Водещи новини

Още новини