Адвокат Илиян Василев: Държавата взе за заложник Вълчо Арабаджиев, семейството има над 20 млн. лева лични пари

БТВ
share

Родителите на Вълчо Арабаджиев ме ангажираха. Майката ми се обади по телефона и ми каза "Моля те, помогни на детето". Аз не познавам семейството, за разлика от много магистрати. Това каза в предаването "120 минути" адвокат Илиян Василев.

При разговора си с майката не се поинтересувах къде е тя, а какви доказателства има срещу това момче, което беше взето за заложник. Една държава престава да бъде държава, когато започне да взема заложници. Добре че съдийката прояви някакъв родителски инстинкт да пусне това момче на свобода, посочи адвокат Василев.

Вълчо е на 21 години, като последните 8 години прекарва в чужбина, последните 5 години учи право в Лондон. Очевидно желанието на родителите му е било да навлиза в техния бизнес. Какво лошо има в това, заяви юристът.

Притеснява ме това, което прокуратурата се опитва да пробута като доказателства, за да бъде задържано това момче. Те използват един кратък период, в който клиентът ми е бил в България, и е наел касета, където има семейно имущество – 2,5 млн. евро. На семейството са правени проверки и е установен законнен произход за около 25 млн. лева. Личните им пари са повече от 20 млн. лева. Част от тях в един момент са решили да внесат в банкова касета. Проблемът е в друго – това младо момче е обвинено в пране на пари, а няма никакви доказателства за това. В момента прокуратурата въобще не се опитва да твърди, че тези 2,5 млн. евро са с престъпен произход, каза адвокат Илиян Василев.

Той бе категоричен, че Вълчо Арабаджиев няма да се укрие.

По думите му Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се върнат у нас, ако имат вяра в българското правосъдие.

Водещи новини

Още новини