Поискаха да се оповестят имената на съдиите, с които си говори Цветанов

Булфото
share

Адвокати от София, Пловдив, Варна и Сливен, участващи в наказателни дела, поискаха имената на съдиите, с които вътрешният министър Цветан Цветанов говори, да бъдат оповестени публично.

Така според тях ще се "гарантира на подсъдимите по делата, разглеждани от българските съдилища, правото на справедлив процес, включващо и произнасяне от независим и безпристрастен съд (член 6, т. 1 от Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи)".

Адвокатите са изпратили писмо с молбата си до Висшия съдебен съвет, председателя на парламента Цецка Цачева и еврокомисаря по правосъдие Вивиан Рединг. Според тях ако бъдат ясни имената на съдиите, с които вътрешният министър говори, ще "се създадат реални предпоставки за всеки подсъдим и/или неговия защитник да упражни признатото в НПК право на отвод по всяко конкретно дело, предвидено като гаранция за решаване на спора от независим и безпристрастен съд".

Според адвокатите Цветан Цветанов оглавява ведомство, чиито служители са разследващи органи в наказателното производство и "ежедневните, неформални разговори за подкрепа с представители на съдилищата, които единствено осъществяват правораздаването по наказателни дела (член 6, ал. 1 от НПК), създават у нас съмнения в безпристрастността на "много съдии", пише още в писмото.

Там са цитирани двете изяви на Цветанов - интервю за в. "24 часа", когато той заяви: "Благодаря на тези съдии, които ежедневно разговарят с мен и са носители на промяната" и участието му в сутрешния блок на ТВ7 и репликата му: "Има много съдии, с които аз комуникирам ежедневно и които ме подкрепят."

Водещи новини

Още новини