Адвокатът на Спас-Александър: Не е искал да измами хората, попаднал е в омагьосан кръг (обновена+вид

Novini.bg
share

Софийският районен съд остави за постоянно в ареста обвинения в измама Спас Василев, който се е представял в социалните мрежи като Александър Николов. Според съда Василев е "осъществявал упорита престъпна трансгранична дейност с особен размах и дързост".

Срещу обвиняемия има над 40 жалби от пострадали хора, ГДБОП сега събира повече данни по тези случаи.

Василев беше задържан от ГДБОП в петък по обед, като по думите на адвоката му Георги Ценев, обвиняемият сам се е предал в МВР, след като е научил от медиите, че хора обясняват как той ги е измамил. Обвинението му към момента е заради измама за 490 лева от 2012 г.

Съжалявам - само това мога да кажа, заяви пред медиите в съда Спас Василев, предаде репортер на Novini.bg. Ще говори адвокатът ми, каза Василев.

Софийска районна прокуратура поиска постоянен арест за Спас Василев, тъй като му е повдигнато обвинение по чл. 209, което представлява тежко умишлено престъпление и се наказва с лишаване от свобода от 1 до 6 г. Също така от държавното обвинение смятат, че Василев може да извърши други престъпления, както и да се укрие, тъй като от 2013 г. е обявен за общодържавно издирване.

Защитникът на Василев оспорва исканата мярка, като обясни, че клиентът му няма как да извърши ново престъпление. Спас Василев е на 33 години, няма висше образование, завършил е семестриално в Ница, по думите на адвоката му. Той е бил обявен през 2013 г. за общодържавно издирване, през 2016 г. е пуснат за търсене в Шенгенската система, но не е намерен.

По думите му Спас-Александър е попаднал в омагьосан кръг, от който не може да излезе. Той не е искал да измами хората. Искал е да помага на свои познати като им намира евтини самолетни билети. Василев ги плащал със свои пари, но после цените поскъпвали и той е взимал от следващите хора, които му дали суми отново за евтини билети, за да покрие разходите, обясни адвокатът.

Пред журналисти той заяви, че Василев се е представял с друга самоличност, защото не си е харесвал името. Подзащитникът ми не се смята за виновен, каза адвокат Ценев. Много лесно можеш да влезеш в схема за измама, добави той.

Според адвоката, ако извършеното от Василев било направено от фирма, то не подлежало на никаква санкция. По думите му, Спас е търсел уважение и внимание, затова се е сприятелявал в социалните мрежи със журналисти и други лица.

Прокурорът по делото пък потвърди, че има данни Спас да е измамил хора в чужбина.

Водещи новини

Още новини