Прокуратурата проверява заповедите на МОСВ относно защитена зона "Комплекс Калиакра"

Булфото
share

Върховната административна прокуратура /ВАП/ проверява заповедите на Министерството на околната среда и водите относно защитена зона "Комплекс Калиакра", съобщиха от държавното обвинение.

На 5 август министърът на околната среда и водите Нено Димов отмени заповед РД-526 от 21 юли 2017 г., с която въведе забрани за определени селскостопански дейности в рамките на защитена зона "Комплекс Калиакра", част от европейската мрежа Натура 2000. Това стана след разпореждане на премиера Бойко Борисов и с оглед възникналото напрежение сред гражданите в района на общините Каварна, Шабла и Балчик.

Държавното обвинение е образувало преписка по публикации в средствата за масово осведомяване и предприе проверка за законност във връзка с издаване на заповед щ РД-526/21.07.2017 г. на министър Димов.

ВАП са поискали копия от административната преписка по издаване на посочената заповед и от документацията за защитена зона "Комплекс Калиакра". Също така са изискали материали за начина на създаването на картен материал и координатен регистър на границата на защитената зона.

След проучване на съответните данни, прокуратурата ще вземе решение какви мерки да предприеме.

Водещи новини

Още новини