БСП: Газят с ботуши съдебната система

Булфото
share

„Недоволството и критиките на БСП са основателни, защото те искат да прикрият голямото задоволство от това, което се прави. А то е да се попълнят 2 свободни места във ВСС. От 25 члена – двама души”, заяви от парламентарната трибуна депутатът от ПГ на „Атака” Павел Шопов.

„Всъщност днес е много добър ден за БКП/БСП, защото с днешната процедура за тези 2 места, няма да се случи това, от което 2 години БСП се плаши. Те се страхуваха, ако изцяло бъде сменен съставът на ВСС, който се държи от тях – а оттам и цялата съдебна система. Така тя ще остане нереформирана поне още 2 години”.

По думите на Шопов, БСП ще може да се страхува, че поне ще се вижда какво се случва в институцията, ако тези двама нови членове са обективни, честни и истински юристи.

„Председателстващият ВСС – министърът на правосъдието дори няма право на глас, той е едно чуждо тяло и не може да направи нищо с тази закостеняла система. Голяма демагогия е отношението на БСП за отлагане на приемането на проекта за решение. Съдебната система ще остане нереформирана поне още 2 години”, заяви Шопов.

„Предлагам в процедурите за попълване на състав на ВСС да се посочи един основен критерий – приятелство с лица от ГЕРБ – премиер, вицепремиер и т.н.”, заяви депутатът от ПГ на Коалиция за България Мая Манолова.

Председателстващият пленарното заседание Анастас Анастасов обаче отне думата на Манолова, тъй като определи изказването й като несериозно.

Според Манолова през последните 2 години ГЕРБ са мачкали съдебната система, извивали са ръцете й и са я газили с ботуш.

„Имам предвид избора на председател на ВСС. Трябва да разберете каква е връзката. Когато ВСС пренебрегна мнението на съдиите на СГС и избра председател по един единствен критерий”, каза депутатът от левицата.
„Успокойте се, спазвайте правилника, но не стигайте до абсурди”, призова Георги Пирински председателстващият Анастас Анастасов.

Водещи новини

Още новини