Румяна Арнаудова: 22-годишен хакер е създател на вируса за контрабанда (обновена)

Булфото (архив)
share

Двама македонци, един от тях митничар, са арестувани при акцията срещу контрабандата. Това каза пред журналисти говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В групата са участвали и хакери, а разследването се води в няколко държави. Над 100 обиска и изземвания са осъществени до момента, а арестуваните са 23-ма, каза Арнаудова.

22-годишен хакер е създателят на зловреден вирус за контрабанда на стоки, стана ясно още от думите на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Младежът, роден през 1995 г. е измислил вирусът, след което го е продал. Вирусът правел възможно виртуалното впечатление, че даден товар е преминал през границата и предоставял дистанционен достъп до системата на Агенция "Митници". От дома на младия ИТ специалист е иззета техниката, с която е създаден вируса. Организираната престъпна група, срещу която се води разследване от август 2015 г. е включвала 3-ма настоящи митнически служители и 2-ма бивши. Те били необходими в схемата за източване на ДДС акциз, за да установят физическия достъп до системата на Агенция "Митници" посредством флаш памет, на която е инсталиран вирусът. На практика вирусът е блокирал системата на Агенция "Митници" на даден пункт като е позволявал закриване на транзита в системата за товари и стоки, които реално не са преминали през границата ни, а само виртуално. По този начин се е ощетява държавния бюджет от приспаднатото ДДС - акциз.

Така освен на територията на България групата е действала на територията на още поне две държави. По данни на Македонската прокуратура - там са задържани две лица, едното от които митнически служител на ГКПП "Крива паланка".

Международното разследване продължава. Сигналът за престъпната група е подаден от Централно управление на Агенция "Митници".

По-рано днес МВР оповести, че арестите са в София, Добрич, Варна, Драгоман, Калотина. До момента с полицейска мярка за срок до 24 часа са задържани 23-ма души. Сред тях - хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори.


 

Водещи новини

Още новини