Община Каварна спечели дело срещу държавата за два имота край морето

share

Община Каварна спечели дело срещу държавата за собствеността на два имота на брега на морето под нос Чиракман, съобщиха от Окръжния съд в Добрич. Имотите, които са с площ 1880 кв. м и 7400 кв. м, не са държавна собственост.

Делото е заведено от местната администрация през 2015 г., след като за двата имота са били съставени актове за публична държавна собственост. Според Община Каварна, двата имота съставляват терен и брегоукрепително съоръжение, което е било предадено безвъзмездно на общината за стопанисване и поддържане.

В хода на делото държавата се е позовала и на издадена през ноември миналата година заповед на министъра на културата, с която въпросните имоти са включени в териториалния обхват и в охранителната зона на недвижима културна ценност - обект "Праисторическо, антично и средновековно селище "Чиракман", община Каварна".

Съдът е установил, че теренът, включващ двата имота, е бил частна държавна собственост. През 1999 г. със заповед на кмета на Община Каварна той е бил отреден за мероприятия от местен обществен и благоустройствен характер, а не от национално значение. Според магистратите, по силата на Закона за изменение и допълнение на Закона за общинската собственост имотите са преминали в собственост на Община - Каварна, като държавата е загубила правото си върху тях.
Решението на Окръжен съд - Добрич подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Варна.

Водещи новини

Още новини