Прокуратурата иска по-тежки присъди по делото "Червеи"

Булфото
share

Прокуратурата иска бившият началник на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов да бъде осъден на две години условно по делото за незаконни подслушвания. Съпроцесник на Костадинов е бившият председател на СГС Владимира Янева. Същото наказание прокуратурата иска и за нея. Днес Апелативният съд заседава за последен път по процеса.

Янева беше осъдена на първа инстанция на една година условно с три години изпитателен срок по делото "Червеи", затова че е разрешила специални разузнавателни средства с обект "информационния масив на МВР", надхвърлящи като продължителност максимално позволения от закона срок. Костадинов бе наказан само с глоба от 3000 лева.

Защитата на Владимира Янева смята, че СГС не е взел предвид всички доказателства и показания на свидетели, когато е постановил присъдата си и поиска оправдателна присъда с мотива, че тя не е действала умишлено, предаде БТА. Според адв. Трендафил Трендафилов Янева е била подведена, освен това спецификата на работа на председателя на СГС предвижда той да подписва около 30 на сто от СРС в България.

Адвокатът на Костадинов - Людмил Рангелов, не е съгласен с начина, по който първата инстанция тълкува доказателствата. Той смята, че не са събрани преки доказателства, които да потвърдят повдигнатите обвинения. Събраното от разследващите са само косвени данни.

Водещи новини

Още новини