Окръжната прокуратура в Силистра е внесла обвинителен акт в съда срещу иманяр

share

Окръжната прокуратура в Силистра е внесла обвинителен акт срещу петдесет и седем годишния Осман А. от село Чуковец, съобщиха от пресцентъра на Апелативната прокуратура във Варна.

Осман А. е обвинен като извършител на две престъпления - за държане на "повече от три археологически обекта и противозаконно държане на оръдия за търсене на археологически обекти".

При претърсване в дома на подсъдимия са иззети бронзова римска монета от III - IV век, плочка от бронзов пръстен с изображение на богинята Артемида, датирани към III - I век преди Христа, 2 железни ножчета и фрагмент от железен косер от X - XV век и бронзова монета на град Амисос, област Понт, Мала Азия, датирана към II - I век преди Христа.

По време на обиска са иззети и два металотърсача за търсене на археологическите обекти. Подсъдимият е съзнавал, че откритите вещи в дома му са продукт на човешка дейност от минали епохи и представляват археологически обекти, за които е трябвало по закон да съобщи на властта в седемдневен срок, се казва в съобщението.

При разследването Осман А. не се е признал за виновен. Предстои делото срещу него да бъде насрочено за разглеждане в Окръжния съд в Силистра.

Водещи новини

Още новини