Съдът отказа да върне Фриц Жоашен на Франция (обовена)

share

Хасковският окръжен съд отказа екстрадицията на френския гражданин Фриц Жоашен по първата европейска заповед за арест, с която той е обвинен в отвличането на 3-годишния си син.

Мотивите на съда са, че престъплението, в което е обвинен, не е квалифицирано като престъпление в българското законодателство.

Хасковският окръжен съд днес не взе решение за екстрадицията на Жоашен, обвинен в тероризъм от френски съд. Причината е, че от днес тече тридневен задължителен срок, в който Жоашен има право да преосмисли съгласието си за екстрадиране. Той се възползва от принципа на особеността и ще може да бъде разследван във Франция единствено за това престъпление.

Екстрадицията е въз основа на Европейска заповед за арест, издадена от главния съд в Париж получена в нашата прокуратура на 11 януари. Обвинението на френските магистрати е за участие в организирана престъпна група за подготовка на  терористични актове.

Пред Хасковски окръжен съд във вторник Жоасен отхвърли обвиненията в тероризъм, но не отрече, че от детството си се познава с единия от братята Куаши, извършили атентата във френския вестник "Шарли Ебдо", при който бяха убити 12 души. Днес в съдебна зала бе прочетена заповедта за арест според, която Жоашен е пътувал в автобус през България за Турция с лица, за които френските служби имат данни, че са част от  мрежа за изпращане на бойци в Сирия, известна като Иракски канал на 19-ти район на Париж - Шекхю Диакхаби, Имане Шанаа и Фехиме Аксой, пише БТА.

Шекхю Диакхаби вече е бил в Сирия и Ирак и има присъда за незаконно влизане в страната. За Фехиме Аксой службите имат данни, че е с радикални възгледи. Имане Шанаа е от турски произход, с френски паспорт и е религиозна съпруга на Жоашен.

Нейният брат- Йоанес Шанаа също е разследван за участие в мрежа за изпращане на бойци в Сирия. Тъй като за тях обаче не е имало  издадена европейски заповеди за арест те са били пропуснати от българските гранични власти с автобуса за Истанбул, от който  Жоашен и 3-годишният му син бяха свалени на ГКПП "Капитан Андреево" в 3.30 ч. на 31 декември.
 

Водещи новини

Още новини