Съдебната система ще е с намален бюджет през 2015 година

share

Съдебната система ще работи с около 80 млн. лв. по-малко през 2015 година. Това става ясно от становището на Министерски съвет по проекта на Висшия съдебен съвет (ВСС) за бюджета на системата за следващата година, съобщи "Правен свят".

От него се разбира, че има сериозно разминаване между исканията на Висшия съдебен съвет и сумата, която е склонна да даде изпълнителната власт. Колко ще получи съдебната система през 2015 г. ще реши парламентът, но по правило депутатите подкрепят становището на правителството, а не това на ВСС.

Съветът настоява разходите за системата да са общо 543,7 млн. лв., а министерството на финансите залага 460 млн. лв. Това означава, че съдебната власт ще получи същите пари, които й бяха отпуснати през 2014 година.

Най-сериозно намаление на средствата ще има в бюджета на държавното обвинение - според разчетите на ВСС през следващата година прокуратурата се нуждае от над 200 млн. лв., а Министерството на финансите ги изчислява като около 178 млн. лв.

Намаление ведомството е предвидило и за бюджета на ВСС. Оттам настояват за 30 млн. лв. допълнително, но от финансите предлагат да им бъдат отпуснати близо 12 млн. лв. По-малко от министерството предвиждат и за съдилищата - вместо исканите около 260 млн. лв., ведомството е разчело около 240 млн.лв.

Водещи новини

Още новини