И САС не уважи жалбата на Цветан Василев (обновена+видео)

share

Софийският апелативният съд потвърди решението на Градския съд да остави без уважение жалбата на адвокатите на Цветан  Василев срещу постановлението на прокуратурата той да бъде задържан за 72 часа у нас.

Цветан Василев се разследва за присвояването на 206 млн. лв. от КТБ. Банкерът в момента е в Сърбия с наложена мярка за  неотклонение "подписка" и изчаква делото за екстрадицията му у нас.

Апелативните съдии отбелязаха, че 72-часовото задържане, постановено от прокуратурата, има за цел единствено да улесни осъществяването на производството за налагане на постоянна мярка за неотклонение на Василев. Магистратите посочиха, че върху  това постановление не може да се налага съдебен контрол, а то може да бъде оспорено от защитата на Василев единствено пред по-висшестоящ прокурор.

По-рано днес адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов заяви пред журналисти, че има нова заплаха за живота на банкера, предаде репортер на Novini.bg.

Защитата на Василев поиска да бъде отменено определението на СГС, тъй като според тях няма обосновано предположение той да е извършил престъплението, в което е обвинен. До този момент има събрани само доказателства от двама свидетели, а и в периода, за който е обвинен, че е извършил престъплението, Цветан Василев не е бил в България, заяви Константин Симеонов. Също така не може да се говори, че Василев се е укривал, тъй като в момента, в който е разбрал, че е обявен за издирване, той сам се е предал сръбските правоохранителни органи, добави адвокатът.

Той разкри, че скоро не е виждал банкера, като уточни, че очаква да се срещне с него следващата седмица. По телефона ще се чуем още днес след заседанието на САС, каза Симеонов.

Прокуратурата от своя страна защитаваше тезата, че определението на СГС е правилно и настоява да не бъде променяно.

Водещи новини

Още новини