Съдят галеристка и мъжа й за измами за близо 230 000 лв.

share

Екскурзоводка, работила в Художествената галерия, и мъжът й отиват на съд за измама в размер на близо 230 000 лева. Срещу Боряна и Здравко Арменкови е повдигнато обвинение за това, че в периода от 2007-а до 2009-а са подмамили 14 свои близки роднини и приятели да им дадат по няколко хиляди лева с обещание, че ще им ги върнат. Това обаче така и не се случило.

Семейството живеело на широко, демонстрирали охолен живот. Боряна работела в галерията, а съпругът й продавал сребърна бижутерия на Джумаята. През 2007 г. Здравко поискал назаем от сестра си 2000 лева, които спешно му трябвали за бизнеса. Тя му дала парите, а по-късно той коректно й ги върнал. По-късно той я помолил да изтегли кредит и да му даде 15 000 евро. Обяснил й, че има голямо количество сребро на митницата и веднага след като си получи стоката, ще й върне парите. Заминал за морето във връзка с бизнеса, минало доста време, на той така и не върнал парите на сестра си.

В следващите няколко месеца Боряна помолила различни свои колежки от галерията да й услужат спешно с пари. Обяснила им същото, което и Здравко разказвал - за голяма пратка сребро, която трябва да бъде получена скоро. Колежките й влезли в положение и теглили бързи кредити по няколко хиляди лева. Тя им обещала, че ще обслужва банковите им заеми. В някои от случаите изплатила по една-две месечни вноски по стотина лева и спряла да плаща, а в други изобщо не погасила и лев по сметките на колежките. Сред ужилените са изкуствоведката Вихра Григорова, както и уредничката на Къщата на мексиканското изкуство в Стария град Моника Роменска - една от най-добрите графици в Пловдив. След серията от измами Арменкова е напуснала галерията.

Ако двамата бъдат признати за виновни, може да получат присъда до 10 години затвор.

Водещи новини

Още новини