Прокуратурата иска ново разглеждане на делото срещу Николай Цонев

Булфото (архив)
share

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да върне за ново разглеждане делото за подкуп срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов, предаде БНР. Решението на върховните магистрати се чака до месец.

Адвокатско-прокурорски сблъсък съпътстваше финалното съдебно заседание по знаковия казус. Прокуратурата атакува с разнообразни определения, включително и за екзотичност, потвърдената оправдателна присъда на тримата от Софийския апелативен съд. Адвокатите поискаха клиентите им да бъдат окончателно оправдани и нарекоха прокурорския протест най-некачествения, който са виждали в професионалната си кариера. В очакване на решението на Върховния касационен съд животът на делото продължава по друга линия - заради унизителния арест на бившия военен министър Цонев адвокатът му Васил Василев сезира българската прокуратура и Европейския съд по правата на човека. Отговорът от държавното обвинение е четиригодишно мълчание.

Нямаме право на този етап да говорим. Надявам се до края на следващата година да има и решение, каза адвокат Василев относно Страсбург.

Водещи новини

Още новини