На 18 декември става ясен новият шеф на Националната следствена служба

share

Висшият съдебен съвет (ВСС) ще гласува за нов директор на Национална следствена служба, след като досегашният - Бойко Найденов, подаде оставка миналия месец. Това ще се случи на 18 декември 2013 г., съобщиха от Института за правни инициативи.

Единственият кандидат за позицията до момента е Евгени Диков, който сега изпълнява функциите на административен ръководител-градски прокурор на София. Евгени Диков бе кандидат за директор на НСлС и в края на 2012 г., но тогава ВСС избра Бойко Найденов за поста.

И на двамата кандидати по проекта „Инициатива за прозрачни съдебни назначения" бяха изготвени профили от Българския институт за правни инициативи. Целта на проекта е да подпомогне за утвърждаването на обективността и прозрачността в процедурите по назначения на магистрати на ръководни длъжности в звената на системата. Друга основна цел е да допринесе за усъвършенстване на провеждането на различните структурни етапи в кариерните процедури, както и да гарантира, че лидерските места в съдебната система ще бъдат заемани от магистратите с най-изявени професионални и нравствени качества.

До този момент са изготвени общо над 150 профила на магистрати. До настоящата процедура профилът на Евгени Диков е бил актуализиран с информация от нови документи, публикувани на сайта на Висшия съдебен съвет.

Прокурор Диков има над 30 години юридически стаж. Преминал е през всички нива на прокурорската професия. Бил е последователно районен прокурор в РП Бяла Слатина, заместник-районен прокурор в РП София, районен прокурор в 5-та РП София, заместник-районен прокурор в 1-ва РП София, прокурор в СГП и ВКП. Работил е и като следовател в Национална следствена служба.

Водещи новини

Още новини