Отнемат дома на Андрей Луканов

Интернет
share

Столична община ще вземе дома на семейството на покойния премиер Андрей Луканов.

Имотът, пред който политикът беше разстрелян, се намира в столичния квартал „Изток” на ул. „Латинка” 15.

Очаква се днес държавен съдебен изпълнител да въведе кметството във владение на имота, като изнесе цялата покъщнина в него.

До тази мярка се стигна след серия от дела между наследниците на убития министър-председател, общината и строителя на кооперацията инж. Иван Оризарски.

Той завежда първото дело, като в исковата си молба твърди, че е законен собственик на имота, тъй като го е построил през 1967 г. По-късно се оказва обаче, че жилището е било отчуждено от държавата и е станало собственост на тогавашното Управление за безопасност и охрана (УБО).

То от своя страна настанява там Луканов и семейството му, а по-късно политикът получава правото да купи апартамента. Години след като губи имота Оризарски отново настоява в съда държавата да му го възстанови.

След серия от съдебни спорове съдът решава, че жилището е собственост на Столична община.

Тя пък трябва да изплати подобренията, извършени от семейството на Луканов. Те са на обща стойност 480 000 стари лева. Наследниците на покойния премиер обаче не са съгласни с това решение и пускат контраискове, които временно са спирали изпълнението на съдебното решение.

Процедурата по въвеждане във владение е задействана от районната администрация „Изгрев” и е придвижвана от дирекция „Общинска собственост”, потвърдиха за „Монитор” от Столичната община.

Водещи новини

Още новини