Пловдивчани внясят в БХК искове срещу полицията

Булфото
share

Два иска срещу действията на полицията са внесени вече от пловдивчани в Българския хелзинкски комитет. Колективните искове са срещу опитите от страна на пловдивските служители на реда да възпрепятстват протестите по време на блокадата на различни пътни артерии. Организаторите планират да изпратят до Европейския парламент и подписката срещу кабинета на Пламен Орешарски и избора на Венцислав Каймаканов за областен управител, която по техни данни наброява близо 20 000.

С почит към гибелта на загиналите в Илинденско-Преображенското въстание започна протестът на пловдивчани тази вечер на 37-ия ден от #ДАНСwithme. Те се събраха в 18.30ч. пред сградата на Община Пловдив с викове “оставка” и плакати “Орешарски. Олигарски, хайде да разтуряме седянката!”. Към 19ч. над 50 велосипедисти потеглиха по предварително обявения маршрут на протеста. Велошествието, огласяно от клаксони и свирки, се отправи към една от основните пътни артерии в града – бул. “Руски”.

Други 100-ина протестиращи останаха пред общината, откъдето ще тръгнат по обичайния си маршрут, за да се срещнат с велосипедистите на кръстовището на Чифте баня, където отново се очаква да блокират движението за 20-ина минути.

Протестният велопоход преминава по маршрут от ул. „Преслав”, бул. „Руски”, бул. „Шести септември”, площад „Никола Мушанов”, бул. „Васил Априлов”, бул. „България”, ул. „Победа”, бул. „Руски”, бул. „Шести септември”, бул. „Цар Борис III Обединител”, бул. „Дунав”, бул. „Цар Борис III Обединител” до кръстовището с бул. „Шести септември”.

Водещи новини

Още новини