Прокурор: Трябва да сключваме договор с разкаяли се мафиоти

share

Предлагаме само да се адаптират в нашето законодателство правни инструменти, които съществуват от години в другите страни на ЕС и САЩ. Правила, които са минали през контрола на конституционните съдилища и общоевропейските институции и не предизвикват съмнения за нарушаване на човешките права. Това казва в интервю за 24 часа ръководителят на Специализираната прокуратура Светлозар Костов.

Той дава пример с използването и договарянето със "сътрудничещ обвиняем", със "сътрудничещ свидетел", с "разкаялия се мафиот"; създаването на помощни звена в прокуратурата от данъчни специалисти, експерти от одита и митницата; нови регламенти за използване на информатори и агенти под прикритие; "изолация" на задържаните под стража за престъпления на организираната престъпност и др.

Необходимо е да се уреди какво означава сътрудничество с прокуратурата, кога е полезно и кога не, какви права и привилегии ще получи обвиняемият, който е избрал да говори срещу своите съучастници, каква защита ще му бъде предоставена и от кого и т.н.,предлага Костов. И накрая всичко това да бъде вписано в писмен договор, който ще бъде одобрен от съда. Само така можем да стимулираме мафиота да предаде своите другари в организацията, като държавата поеме реален ангажимент да му намали наказанието и да го защитава, докато е необходимо, смята шефът на спецпрокуратурата.

Водещи новини

Още новини