Адвокат осъди МВР и прокуратурата за незаконно подслушване

Булфото
share

Адвокатът на бившия военен министър Николай Цонев - Васил Василев, е осъдил Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО) в МВР и прокуратурата за това, че негов разговор с клиента му незаконно е бил подслушан, пише Mediapool.

Специалното разузнавателно средство (СРС) е било реализирано от МВР десетина дни преди показните арести на Цонев, финансиста Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, обвинени в корупционна схема и напълно оправдани през октомври м.г. от Софийския градски съд.

Ироничното в случая е, че тримата бяха оправдани именно заради използването на незаконни СРС-та, както и заради провокация към подкуп, извършена от основния свидетел по делото и настоящ шеф на столичното следствие Петьо Петров.

Разговорът между Василев и Цонев, заради който МВР и прокуратурата са осъдени от Софийския районен съд да платят солидарно обезщетение на адвоката от 1500 лева, е проведен на 21 март 2010 г.

Тези СРС нарушават няколко разпоредби в българското законодателство, както и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи.

Според член чл. 30, ал. 5 от Конституцията всеки има право да се среща насаме с лицето, което го защитава, а тайната на техните съобщения е неприкосновена. В чл. 33, ал. 3 от Закона за адвокатурата се казва, че разговорите между адвокат и негов клиент не могат да се подслушват и записват. Евентуално направените записи не могат да се използват като доказателствени средства и подлежат на незабавно унищожаване, отбелязва електронното издание.

Въпреки това незаконното СРС е послужило за изготвяне на веществени доказателствени средства, които са приложени по делото "Цонев, Сантиров и Попов".

Василев завежда гражданско дело в Софийския районен съд (СРС). Следват над 2-годишни прехвърляния на казуса между СРС и Административния съд - София град. В крайна сметка смесен състав от Върховния касационен съд и Върховния административен съд приема, че делото трябва да бъде разгледано от Районния съд.

В края на април т.г. магистратите се произнасят в полза на Василев, мотивирайки се, че от разговора между Цонев и адвоката му става пределно ясно естеството на взаимоотношенията им - на защитник и клиент. В исковата молба на юриста е записано, че присъденото обезщетение ще бъде дарено на организации, ангажирани с правната защита на правата на човека в България.

Водещи новини

Още новини