Година пробация за ученичка с пистолет в клас

share

17-годишна гимназистка от Варна получи половин година пробация, след като влезе с пистолет в час. Тя трябва да се среща с пробационни служители два пъти седмично и да има регистрация по настоящ адрес, реши Варненският районен съд.

Ученичката притежавала самоделен пистолет, с който ходела въоръжена в клас. 17-годишната варненка с инициали С. М. от професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна подписа вчера споразумение с прокуратурата, макар че вече има няколко криминални регистрации за кражби. Разследването започнало, след като на 27 септември миналата година класната ръководителка на младата госпожица забелязала, че наред с учебниците и тетрадките тя носи в ученическата си чанта оръжие. Веднага бил извикан училищният психолог, а после и полиция. Оказало се, че момичето има самоделен боен пистолет и торбичка с 6 патрона за него. За проверка се отзовал и инспектор от Детска педагогическа стая, на когото момичето предало оръжието и торбичката със саморъчно изработените боеприпаси 38-и калибър.

Ученичката обяснила, че намерила пистолета и патроните в някаква барака. Съдебно-балистичната експертиза установила по-късно, че оръжието е годно да произведе единичен изстрел с боен патрон. Саморъчно изготвените муниции за него също се оказали годни за употреба. Непълнолетното момиче е неосъждано до момента, но се води на отчет в Детската педагогическа стая и има налагани възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, уточниха от районния съд във Варна. Тя признала вината си и се е съгласила на споразумение, което влиза в сила веднага и не подлежи на обжалване.

Водещи новини

Още новини