Пилотът Янко Стоименов: И от затвора бих продължил борбата

share

Може да направя и тази стъпка - да взема заем от държавата, за да не бъда арестуван, въпреки че и от затвора бих продължил борбата. Това заяви пред бТВ пилотът Янко Стоименов, който бе осъден на 122 години, 10 от тях ефективно, припомня "24 часа".

Българинът и двама негови гръцки колеги бяха осъдени от Апелативния съд в Атина за катастрофата на самолета на кипърската компания "Хелиос" през 2005 година.

Наказанието на Янко Стоименов обаче може да бъде заменено с парично. За да не лежи в затвора, българският пилот ще трябва да плати около 77 хиляди евро.

От Съюза на транспортните синдикати заявиха тази седмица, че ще бъдат разкрити две сметки за дарения, тъй като сумата от 77 хиляди евро, която пилотът трябва да плати, е непосилна за семейството на Янко Стоименов. Той обаче днес каза, че не знае колко пари са събрани и какво става с тези сметки и заради това може да поиска заем от държавата.

През 2005 г. в деня на катастрофата бях в къщи, не помня какво точно правех, обадиха се и ме питаха колко време може да лети самолет с 8 тона гориво, защото имало някакъв проблем, без да уточняват какъв. Това си спомня от деня на самолетната катастрофа, в която загинаха 121 души пътници и целия екипаж, пилотът Янко Стоименов.

Аз се поинтересувах какво се случва и разбрах , че самолетът е катастрофирал. И днес нямам представа какво точно се е случило на самолета. Познавах целия екипаж, всеки от тях, както и всеки от пътниците има семейство, това е ужасна трагедия, заяви той.

Озадачен съм от решението на съда. Заключението за вината на пилотите е на базата на една грешна хипотеза, всички доказателства, които я градят ги няма, ключът от черната кутия е изчезнал, панелът, крушките и още много други от доказателствата липсват, обясни Стоименов.

Теорията на гръцките следователи е, че пилотите са изгубили съзнание и някой е влязъл да управлява. Това, което се чува на записа от последните минути не показва някой да се е уплашил и да реагира, чува се сигнал за бедствие, но в гласа просто не личи стрес. Стоименов каза, че не може да се ангажира с категорично твърдение дали става въпрос за манипулация на записа.

Мен ме притеснява като специалист, че на този самолет още има нещо, което може да бъде опасно. Гръцките власти отказват да започнат ново разследване, от което могат да излязат още доказателства за състоянието на самолета, каза пилотът, осъден на 122 години.

Ако до идния петък не внесе сумата за откупване на десетте години затвор, които задължително трябва да прекара в затвора, Стоименов може да бъде арестуван от всяка страна членка на ЕС.

Питам се каква е целта на един живот - да оцелееш физически или да оцелееш морално, аз ще продължавам да се боря, имам още много какво да кажа, споделя Стоименов.

Вярвам в Бог, моля се за сили, но сякаш получавам повече изпитания.

Водещи новини

Още новини