Болен съдия отложи делото за трагедията на АМ "Тракия"

share

Делото за катастрофата с пътнически автобус на АМ "Тракия", която на 15 юни 2011 година отне живота на 8 души, забуксува и най-вероятно ще започне от начало. Причината е тежко заболяване на съдията в процеса Денчо Стоянов. Магистратът е бил приет в неделя вечерта по спешност в болница.

Заради това насроченото за днес заседание бе отложено. Тепърва ще се насрочи и нова дата, но не е ясно дали съдия Стоянов ще успее да продължи процеса, тъй като състояноието му е сериозно и изисква дълго лечение. Твърде вероятно делото да бъде прехвърлено на друг магистрат и да започне от самото начало.

Последното заседание бе през ноември. То също бе отложено, след като съдът не успя да разпита вещите лица. Тогава експертите подадоха молби за отлагане на разпитите по здравословни причини. Разпитаните тогава свидетели хвърлиха светлина върху фактическата обстановка по време на катастрофата и малко след нея. Обвинени по делото са собственикът на фирма "Ентуртранс" Ениз Ченгел, шефът на транспортния отдел – Николай Точев, както и шофьорът Светослав Димитров. Прокуратурата обвини подсъдимите, че са проявили престъпна немарливост при превоза на пътници, която е причинила смъртта на девет лица. Според разследващите превозното средство не е било технически изправно и не е минало през нужните технически прегледи.

На заседанието през ноември бяха разпитани и служители на фирмата, която е изтеглила катастрофиралия и изгорял автобус. Според тях, задната част от превозното средство е била най-пострадала, а частите на автобуса в долната му част са били видимо изгнили. Те смятат, че е имало скъсана щанга, която била важна част от техниката на автобуса. Жестоката катастрофа стана на 15 юни 2011 г. Тогава загинаха 9 души, а 11 бяха тежко ранени.

Водещи новини

Още новини