Отмениха решение на "Социално подпомагане" за извеждане на деца от дома им

share

Административният съд в Ловеч със свое решение отмени заповеди на дирекция "Социално подпомагане", с които три от четирите деца на Димитър Дюлгеров от село Дренов бяха изведени от дома им и настанени в различни центрове от семеен тип. Това се случи след сигнал на майката Елена Дюлгерова (от Англия), че съпругът й налага физически и психически тормоз на децата им.

Съдът е приел, че и трите заповеди са издадени при съществено нарушение на формата, тъй като никъде не били посочени конкретни
фактически основания за издаването им. В мотивите на съда се посочва още, че няма доказателства за физическо насилие от страна на бащата спрямо трите му деца и не са налице предпоставки за опасност за здравето и живота им. Такова насилие не е установено нито при прегледите на децата от личния им лекар, нито от становището на психолозите и социалните работници.

Съдът намира, че не съответства на целта на Закона за закрила на детето, както и на Конвенцията за правата на детето издаването на три индивидуални административни акта при еднаква фактическа обстановка относно три деца от едно и също семейство. Следвало е да се издаде една обща заповед. Според решението на магистратите начинът, по който са изведени децата, също не съответства на целта на закона.

Затова Административният съд в Ловеч е решил да отмени трите заповеди за отнемане на децата и постановил "Социално подпомагане" - Ловеч, да заплати разноските по делото. Решението може да бъде обжалвано пред ВАС в 14-дневен срок.

Водещи новини

Още новини