Проверяват за изнасилвания в Дом за сираци

share

Прокурори и социални работници влизат днес в дома за сираци, за който италианската преса гръмна, че са извършвани изнасилвания на деца. В статия в седмичника "Еспресо" името на интерната не е споменато, но става ясно, че е близо до София.

"Знаем кой е домът, но не мога да го кажа, докато не влезе проверка в него", заяви за "Стандарт" шефът на Държавната агенция за закрила на децата Калин Каменов. Проверяващите искат да намерят персонала неподготвен. "Само така може да хванем реалната ситуация, за да изследваме наистина ли има данни за насилие, или е поредната спекулация", каза Каменов. Той обеща да съобщи първите резултати до сряда.

За ужаса, който са преживели, разказват три българчета, осиновени в Италия. Посегателството ставало нощем от по-големите момчета в дома. Възпитателите добре знаели какво се случва, но си затваряли очите. Според шефа на Агенцията за закрила на децата тази история може да се окаже твърде преувеличена.

Причината е, че през миналата година от Италия са дошли още два подобни сигнала за сексуално насилие над деца в домове за сираци. Те отново са били на база на разкази на осиновени малчугани. Историите, които са разказали хлапетата, обаче не са се потвърдили. "Имам опасения, че и този сигнал няма да се потвърди", каза Каменов. Според него е невъзможно подобно насилие да се случва непрекъснато или дори периодично, както става ясно от статията. "В тези домове работят специалисти, а не варвари", каза Каменов.

Все пак той заяви, че през миналата година след сигнали, са потвърдени 43 случая на насилие над деца в българските интернати. 30 от тях са физическо насилие, 12 - сексуално, а 1 психическо.

Водещи новини

Още новини