"Магистратър" пред ВСС

share

Днес от 9:30 ч. започва заседанието на Висшия съдебен съвет, на което ще бъде избран главен прокурор на Република България.

През сградата на институцията доброволци от Движение "България на гражданите" раздават покани за "куклен магистратър". Според поканата, в главните роли са магистрати на конци. Автор и режисьор на постановката - Б. Б., носител на приза "О! Скръб" за цялостно творчество в периода 2009 - 2012 г. Грим и осветление - Цв. Цв., носител на шест апартамента.

До входа на ВСС има поставен декор, актьорите са с маски на лицата на Бойко Борисов, Искра Фидосова и Цветан Цветанов, и държат кукли с лицата на кандидатите за главен прокурор. Всички са с ръкавици, за да не оставят следи.

На въпрос на журналисти какво целят с тази демонстрация, от "България на гражданите" отговориха, че се намесват, когато усетят, че има злоупотреби с власт и правомощия. Нас ни притеснява начинът на избор, това, че гласуването е електронно по ред на кандидатурите, това, че няма обществена полиция към ВСС. Те заявиха, че приемат избора за предрешен, но отказаха да изкажат своите прогнози кой ще заеме поста на държавен обвинител номер едно, предаде репортер на Novini.bg.

След като представлението започна, на място дойде полиция. Оказва се, че демонстрантите имат разрешително, но органите на реда са ги помолили да няма изпълнения от тяхна страна пред институцията.

Водещи новини

Още новини