ВСС ще излезе със становище за кандидатите за главен прокурор

share

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет се очаква да обяви становището си дали кандидатите за поста главен прокурор имат необходимите нравствени качества, за да го заемат.

Тримата, които ще се борят за поста, са ръководителят на Апелативната специализирана прокуратура Борислав Сарафов, заместник-главният прокурор Галина Тонева и председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Точно преди седмица те бяха изслушани на закрито заседание от Етичната комисия. Тогава всички отрекоха да членуват в тайни организации и обявиха, че няма какво да крият около имотното си състояние.

Според правилата, до днес може да бъдат подавани сигнали срещу кандидатите и задавани още въпроси. Процедурата по избор на главен прокурор се очаква да приключи този четвъртък, с открито изслушване на номинираните от Висшия съдебен съвет и гласуване.

Eтичната комисия на Висшия съдебен съвет до днес трябва да излезе и с решение дали ще образува дисциплинарно производство срещу заместник-шефката на Апелативната спецпрокуратура Галя Гугушева заради сигнали за пране на пари и конфликт на интереси. Миналата сряда тя беше изслушана от висшите магистрати. Гугушева беше издигната от СДС за поста конституционен съдия от квотата на парламента. След скандалите около нея тя оттегли номинацията си.

Водещи новини

Още новини