Прокурор Костов: Мястото на Алексей Петров е в ареста

Булфото
share

Лицата Алексей Петров и Ваня Траянова са разговаряли и склонявали Пламен Устинов към промяна на показанията. Това каза наблюдаващият прокурор по делото „Октопод” Светлозар Костов относно образуваното от Районната прокуратура в Тетевен на 20 ноември 2012 г. досъдебно производство срещу неизвестен извършител, при което жертва на престъпление е ключовият свидетел на прокуратурата Пламен Устинов.

Делото в Тетевен е образувано през миналия месец. Защо колегата е направил това през ноември – аз не мога да ви кажа. Извършвал е проверка, той иска някои документи от Софийска градска прокуратура. Самият факт, че е образувано означава, че има по-висока степен на обоснованост, че престъплението е извършено. Законът ни задължава то да бъде срещу неизвестен извършител. Не сме длъжни да посочим името, което се подозира в извършване на престъплението, каза Костов.

Специално за Софийска градска прокуратура, лицето е известно, посочи прокурорът.

Смятам, че е справедливо Алексей Петров да бъде в ареста – не виждам основание към него да има друго отношение. Принципът е, който е задържан – той е в следствения арест. След като състоянието му се е подобрило, трябва да отпадне това лечение. Исканията за задържането под стража се основават на тежки обвинения, едното е изнудване с опит за задържане. Има 21 обвинения и 7 от тях касаят Алексей Петров, каза Костов.

Той беше направил опити да манипулира Пламен Устинов – нормално е да очаквам, че ако е на свобода, ще го направи отново, каза Костов. Прокурорът посочи, че не знае – защо за свидетелката Таня Митова няма образувано досъдебно производство.

Водещи новини

Още новини