Борисов очаква процедура за нов избор на конституционен съдия

share

Премиерът Бойко Борисов обяви, че очаква парламентът още днес да започне процедура за нов избор на конституционен съдия, след като вчера президентът Росен Плевнелиев бламира избора на Венета Марковска.

Депутатите продължават да търсят изход от безпрецедентния казус, който се създаде около проваления избор на Венета Марковска. Предложения идват от всички посоки, информира БТВ.

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоява да се излъчат специалисти от всички парламентарни групи, които да открият решение, за да се избегне институционалната криза. Случаят „Марковска” на практика блокира и работата на Конституционния съд.

Независимият депутат Тодор Великов, който е сред хората, издигнали кандидатурата на Венета Марковска, настоя да се насрочи нова дата за нейната клетва и председателят на парламента да се заеме с това. Цецка Цачева обаче отказа.

Вчера държавният глава напусна церемонията в Конституционния съд непосредствено преди Венета Марковска да положи клетва. По закон президентът трябва да присъства при този акт.

С действието си Плевнелиев бламира избора на Марковска за Конституционен съдия и при това положение парламентът ще трябва да направи нов, за да попълни квотата си.

Водещи новини

Още новини