Искра Фидосова прати "кърваво писмо" до ЕК в защита на Венета Марковска

share

Председателят на правната комисия към Народното събрание Искра Фидосова в писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Барозу моли той и членовете на комисията да се запознаят с предоставените факти, данни и обстоятелства за Венета Марковска, която бе избрана за съдия в Конституционния съд от квотата на парламента.

Писмото беше разпространено от пресцентъра на ГЕРБ. Към него освен документите е и копието от анонимния сигнал и плик. Фидосова заявява, че от "безспорните факти и данни, представени ни от компетентните държавни органи на Република България, може също да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат".

В рамките на процедурните правила Марковска е представила документи от различни институции, доказващи нейния професионален опит, нравствени качества, както и документи за получените от нея награди във връзка с дългогодишната й дейност като магистрат и юрист, пише председателят на правната комисия.

Венета Марковска има 38 години юридически стаж, посочва Фидосова, а при изслушването й в комисията на 24 октомври /в условията на пълна публичност и прозрачност/ тя е представила изключително подробна и задълбочена концепция, която е показател за нейния сериозен опит и професионални качества.

Искра Фидосова отбелязва въпроса на Янаки Стоилов към останалите членове на комисията дали са се запознали с постъпил сигнал за Венета Марковска, както и че той е поискал тя да отговори. Оказа се, че никой друг от членовете на правната комисия не бяха получили такъв сигнал, а по същото време "бях уведомена, че ми е разпределен сигнал, постъпил в общото деловодство на Народното събрание, който има характера на анонимен сигнал и е за г-жа Марковска. След приключване на заседанието за изслушване на кандидатите, тя пожела да се запознае със сигнала, за да отговори писмено на поставените в него въпроси, въпреки че е анонимен", се подчертава в писмото.

След 26 октомври 2012 г./ датата на публикуване на специализирания тематичен сайт на позицията на Марковска/ до 31 октомври - гласуването в пленарната зала, не са постъпили допълнителни въпроси и становища по случая, уверява Фидосова. Не е имало допълнителни питания и дебат преди вота, а при гласуването номинацията е събрала най-много гласове в подкрепа - от всички парламентарни сили, с изключение на ПГ на Синята коалиция.

В писмото си до Жозе Барозу Искра Фидосова отбелязва и че на 1 ноември правната комисия е изслушала обяснението на Венета Марковска, която е заявила, че полученият сигнал за нейното семейното и имотното й състояние е донос. Тя е подавала всяка година декларация за имотното си състояние пред Сметната палата, която не е установила несъответствие относно притежаваните от нея имоти.

Пред комисията Марковска е представила удостоверения в оригинал от Висшия съдебен съвет, че срещу нея в комисията по професионална етика и превенция на корупцията към ВСС няма постъпили сигнали и жалби.

Водещи новини

Още новини