Десислава Атанасова иска още 21 млн. лв. за здравеопазване

share

Още 21 млн. лева допълнително иска министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в бюджета за 2013 г.

Бюджетът за здравеопазване тази година е най-големият като глобална бюджетна рамка, каза пред журналисти в Пловдив министър Атанасова. По думите й – това е най-големият бюджет за здравеопазване като глобална рамка, но здравният министър счита, че са необходими още средства за Фонда за лечение на деца, за инвестиции през следващата година и повече за дейност в труднодостъпни планински райони. Одобреният бюджет сега е 368 млн. лева, а още миналата седмица министър Атанасова е внесла становището си в Министерство на финансите за това, че е необходимо увеличение на средствата за Фонда за лечение на деца. Отпадането на лимита тази година, който беше до 180 000 лева, е довело до вълнообразно нарастване на сумата, която трябва да се отдели. 490 деца са ползвали това подпомагане от държавата от началото на годината досега като са били лекувани у нас и в чужбина.

До 30 септември вече са изразходвани около 6 020 000 лева. Те са платени по фактури, но одобрените деца са много повече. По думите на Десислава Атанасова, ако Фондът и общественият съвет към него продължат да одобряват деца за лечение, парите, определени в бюджета за тази цел няма да стигнат. Ето защо тя иска преразглеждане на средствата и увеличението им. Здравният министър е убедена, че между първо и второ четене тези средства ще бъдат предвидени в бюджета. Поради факта, че тази година на няколко пъти се наложи да се променя бюджетът на министерството с постановление на МС, тъй като бяха увеличавани средствата за възнаграждение за спешна помощ, тези средства са били взети от парите, определени за капиталови разходи. По този начин те са намалели, ето защо сега се искат повече пари за капиталови разходи.

Атанасова съобщи, че от днес вече е прието решение на Министерски съвет за увеличаване на средствата за възнаграждения на работещите в държавните психиатрични болници и районните центрове по трансфузионна хематология. По думите на министъра, в Закона за лечебните заведения е посочено, че държавата може да осигурява средства за финансиране на лечебни заведения във високопланински и труднодостъпни райони. Последните няколко години такива средства не са били предвиждани. Именно затова тя се надява сега те да бъдат предвидени в бюджета за следващата година, за да имат и хората в тези райони адекватна медицинска помощ.

Водещи новини

Още новини