Вицепрезидентът: Ние сме гордостта за Европа в областта на културата

share

Тази среща с Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент е знакова, тъй като тази година за нас е юбилейна – празнуваме четвърт хилядолетие от написването на "История славянобългарска". Това каза в Пловдив вицепрезидентът Маргарита Попова. Този юбилей е празник не само за България, а и за целия ЕС, добави вицепрезидентът.

По този повод Маргарита Попова е подарила едно издание на "История славянобългарска" на председателя на комисията Дорис Пак. То е подвързано от майстор от Тревненската дърворезбарска школа и е уникално. При срещата си с евродепутатите Маргарита Попова е говорила с тях за България, за това, че страната ни е едно прекрасно място, гордостта за Европа в областта на културно-историческото наследство.

Единна Европа не е място, което да съществува само чрез своите икономически социални и политически структури, а една система от ценности, каза Попова. В този смисъл грижата за изкуството, младежта и спорта е голямата грижа на ЕС. При срещата си с депутатите от ЕП е станало въпрос и за благородното състезание на български градове за Европейска столица на културата, от което те няма да загубят, а само ще спечелят. Другите теми на разговор са били за програмата Еразъм и новата политика, която се въвежда в ЕС по отношение на тази програма. Евродепутатите са изказали задоволството си от посещението в Пловдив. Надяваме се в бъдеще и други комисии да последват примера на тази по култура, образование и медии и да дойдат в България, каза Маргарита Попова.

Водещи новини

Още новини