700 страници секретни данни разкриват връзки между енергийни босове и властта

share

4 папки със 700 страници секретни данни касаещи разследвания за нарушения при търговете за АЕЦ „Белене“ и доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ са постъпили в деловодството на парламента по искане на Яне Янев.

Той оглави временната комисия за разследване на корупцията по висшите етажи на властта. Утре ще бъде свикано второто заседание на комисията, каза Янев. Той е подготвил и седем въпроса, на които депутатите ще търсят отговор. Сред темите, които ще бъдат проверявани е дали е имало лица извън длъжностно упълномощените, които са водили преговори за доставка на ядрено гориво. Янев ще търси истината и кой и при какви условия са договаряни истинските параметри на договора за АЕЦ „Белене“, имало ли е договорка за манипулиране на общественото мнение и представянето на проекта само като новина за инвестиции, както и дали е изтекла предварително информация кой ще бъде победил на търга за АЕЦ „Белене“. Лидерът на РЗС ще проверява и дали е имало хора от енергийния бизнес, които са изработили схема за разпределяне на проектите между френската „Арева“ и „Атомстройекспорт“, за комисиони и дали между тях има връзка с лица от висшите етажи на властта.

Един от първите привикани в комисията ще бъде Красимир Георгиев от „Фронтиер“, който нашумя в скандала, в което беше замесено и името на Румен Овчаров. Всичко е заметено от политици и натискът е бил осъществяван от засегнатите и вплетени в корупционни мрежи, твърди Янев. Той отрече, че ще се разпитват хора, като нарече показанията обяснения. Ще викаме хора в комисията да ни дават обяснения, закани се Янев.

Водещи новини

Още новини