Николай Младенов побесня в ефир заради въпрос дали баща му е от ДС

share

Министърът на външните работи Николай Младенов избухна в студиото на БТВ. Причината беше въпрос, зададен от Виктор Николаев за миналото на неговия баща, който е свързван с бившата Държавна сигурност. Не ви ли е неудобно да ми задавате такива въпроси, подивя първият дипломат.

Въпреки изненадания поглед на журналиста, Николай Младенов продължи с атаката, като каза, че е изключително неприятно за неговите действия да съдят на базата на неговите роднини. Моля ви да не бъдете част от комунистическата конспирация, каза Младенов и предупреди: не намесвайте баща ми и семейството ми.

Няма да позволя посланик в страна членка на ЕС изпратен на служба през 70-те години, който шпионира тази държава и разработва канали за влияние да остане на служба там. Не действайте така, както правят комунистите, отсече Младенов.

Преди избухването си, външният министър успокои, че няма опасност от въвеждане на британски визи за България. От 2014 г. трябва всички ограничения за работа на българи и румънци да паднат. Дебатът във Великобритания е анализ на ангажиментите на Обединеното кралство към ЕС по глава „Правосъдие и вътрешни работи“. Това е предизборна агитация с оглед изборите в Консервативната партия, обясни изказването на вътрешния министър на Великобритания Николай Младенов.

По отношение на кризата в Сирия, първият ни дипломат каза, че в момента има блокиране на вземането на решения за Сирия в Съвета за сигурност на ООН от страна на Русия и Китай. Общото събрание не веднъж гласува препоръки за налагане на санкции на Дамаск, но абсурдното е че в Съвета за сигурност те са блокирани. Над 35 000 души бяха убити, а сега ставаме свидетели на бежанска вълна, каза Младенов. Няма обаче причина да смятаме, че България ще стане арена на бягството на сирийците. Според оценките на ООН 800 000 души може да излязат от Сирия до края на годината.
България е и винаги ще бъде пример за това как хора от различни религии могат да живеят заедно. Необходимо е да се повтаря винаги, за да не се забравя, препоръча Младенов. По време на сблъсъците пред джамията в София българското общество доказа зрелостта си. Той отказа да коментира дали има трети заподозрян за атентата в Бургас. Не ме вълнува какво казват Атака, така Младенов отговори на въпроса дали се притеснява от изказванията на националистите в Русия, които предупредиха, че управляващите засилват русофобските настроения у нас. В България постоянно се увеличава потока на туристите, руснаци купуват имоти у нас, така че няма база за притеснения, каза Младенов.

Водещи новини

Още новини