Петър Димитров от БСП: Бойко го е страх, че властта му свършва

share

Референдумът е свързан с изборите и целия ресурс се насочва натам. Това заяви бившият министър на икономиката в кабинета на Сергей Станишев Петър Димитров. Някой се е събудил рано сутрин и е преброил дните до края на властта, какво ще направи със себе си след като приключат кортежите, спрат самолетите и хеликоптерите, каза Димитров.

Няма министър-председател, който е повторил мандата си и отново иска да върне лентата през 2009г., когато той беше в бяла тога, а всички останали бяха в калта, добави бившият икономически министър. Въпросът в подписката е измислен от юристи на БСП, съобщи той и припомни, че над 700 000 българи са сложили подписите си в под въпроса „Подкрепяте ли ядрената енергетика чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене“. Според Диан Червенкондев от ГЕРБ обаче във формулировката се съдържат два въпроса – дали подкрепят ядрената енергетика и въпроса с АЕЦ „Белене“. Въпросът трябва да е допустим и да касае компетенциите на НС, а не на изпълнителната власт. По отношение на парламентарната комисия, която ще разследва АЕЦ „Белене“ Червенкондев отрече тя да се създава като форма на трибунал и зададе въпрос защо договорът за централата не е подписан.

Имаше подписани две споразумения за АЕЦ „Белене“ през 2006 и 2008 г., отговори Димитров Това е със силата на договор, ако не беше така, нямаше да има арбитраж. Русия искаше инфлацията да се изчислява от руския индекс, който беше с два пъти повече от индекса в България и еврозоната. Така защитихме българския интерес, категоричен е Петър Димитров. Съгласно Закона за обществените поръчки е необходимо да има договор, а не споразумения, отговори Червенкондев.

Всички плащания по проекта са вървели през "Атомстройекспорт" – нито руския президент, министър или от руската компания никой не ми е предлагал комисиони, отсече Петър Димитров. Така той отговори на Иван Костов, който обвини БСП, че са попаднали под корупционен натиск от Москва.

Водещи новини

Още новини