Премиерът Борисов заминава на посещение в Черна гора

Булфото
share

Премиерът Бойко Борисов заминава днес на тридневно официално посещение в Черна гора, съобщиха от пресцентъра на правителството.

В рамките на посещението премиерът ще участва в среща на държавни и правителствени ръководители на страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа /ПСЮИЕ/.

В програмата на българския премиер са предвидени разговори с президента на Черна гора Филип Вуянович, с премиера
Игор Лукшич и с председателя на парламента Ранко Кривокапич.

В присъствието на двамата министър-председатели на 1 юли ще бъде подписан "Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция между правителството на Република България и правителството на Черна
гора".

ПСЮИЕ е политически формат на консултации и сътрудничество без постоянни институционални структури и правно обвързващи документи. Създаден е като продължение на балканското сътрудничество между двете световни войни по инициативата на Николае Титулеску, дипломат, председател на Лигата на Обединените нации (1930-1931г.).

Началото на ПСЮИЕ е поставено на среща на министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа в София на 6 и 7 юли 1996 г. Приета е Софийска декларация за добросъседство, сигурност и стабилност на Балканите от министрите на външните работи на страните от Югоизточна Европа - България, Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Турция и Югославия. Хърватия е със статут на наблюдател. Взето е решение да се развива сътрудничество между страните участнички в четири области: укрепване на стабилността, сигурността и развитие на добросъседски отношения; икономическо развитие; хуманитарни, социални и културни въпроси; правосъдие, борба с организираната престъпност, незаконния трафик на наркотици и оръжие, тероризма.

На 30 март 2007 г. с решение на Специалния координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа София бе определена за домакин на Секретариата на парламентарното сътрудничество в ЮИЕ.

В ПСЮИЕ има 12 страни-членки - Албания, Босна и Херцеговина, България, Гърция, Македония, Молдова, Румъния,
Сърбия, Словения, Турция, Хърватия и Черна гора.

Председателството на организацията с мандат от една година е на ротационен принцип между страните членки. Председателстващата страна представлява Процеса на международни срещи и е домакин на срещите в този формат.

В рамките на ПСЮИЕ се провеждат:
- Ежегодни срещи на държавните и правителствените ръководители на страните-членки. Това е най-висшата форма на координация между страните-участнички и имат задача да прави цялостен преглед на регионалното сътрудничество и да очертае основните насоки на неговото развитие и утвърди конкретните проекти.
- Годишни срещи на министрите на външните работи. Те са основният формат за консултации и управление на процесите в регионалното сътрудничество. В рамките на ПСЮИЕ е има и срещи на Комитета на политическите директори към Министерствата на външните работи, периодични срещи на ресорни министри по въпроси от техните компетенции, както и годишни срещи на председателите на парламентите.

В рамките на ПСЮИЕ се осъществява Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) и Централноевропейската инициатива (ЦЕИ) в области от взаимен интерес.

България и Черна гора установяват дипломатически отношения на 2 август 2006 г., след като Черна гора обявява независимост на 3 юни 2006 г. след референдум на 21 май 2006 г.

Към 2011 г. Черна гора е търговски партньор, с който България има сравнително слабо развити връзки в търговско икономическата област. За 2007 г. стокообменът между двете страни възлиза на 5,115 млн. евро, за 2008 г. - 10,565 млн. евро, за 2009 г. - 11,263 млн. евро (износът е 10,43 млн. евро, а вносът 0,87 млн. евро), за 2010 г.- 14,763 млн. евро. За последната година българският износ за балканската страна е 13.4 млн. евро, а вносът от нея - 1.3 млн. евро.

Водещите стоки в износа от България за Черна гора за 2010 г. са: пури пурети и цигари; медикаменти; хлебарски, сладкарски или бисквитни продукти и стъклен амбалаж. България внася от Черна цинкови руди и техните концентрати.

Водещи новини

Още новини