Плевнелиев: Спецслужбите служат не на партиите, а на държавността

Булфото
share

Приемането на закони за сектор "Сигурност" в никакъв случай не е самоцел на един или втори политик, то е демократично изискване за прозрачност и за висока ефективност на сектора.

Това каза президентът Росен Плевнелиев на заседанието на Съвета за външна политика, отбрана и сигурност, на което се провежда  обществена дискусия за проектозаконите за специалните служби.  На него се разглеждат проектите на законите за военното разузнаване, за Националната служба за охрана, за Държавната агенция "Разузнаване" и за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност на България.

Росен Плевнелиев заяви, че проблемите на сектор "Сигурност" не трябва да се решават на парче и конюнктурно и не трябва да се политизират, защото тези служби не служат на една или друга партия, а на държавността. По думите му това, че има пълен политически консенсус, означава, че със сигурност политическата партии ще подкрепят с много аргументи и с добра мотивация да има работещи закони.

Президентът посочи, че приемането на общ устройствен закон за системата на национална сигурност е необходимо условие, за да може да се реализира целта за ефективно споделяне на ресурси, прозрачно задаване на приоритети и за контрола на тяхното изпълнение, включително и върху дейността на службите.

Не бива да допускаме повече съмнения за липсата на политическа воля да вкараме механизми на граждански контрол, на парламентарен контрол и ясни правила в едни нереформирани сектори от 20 години, каза президентът.

В обсъждането участват представители на парламентарно представените политически сили, ръководителите на специалните служби, представители на Министерския съвет, на неправителствени организации, учени и експерти в областта на сигурността.

Водещи новини

Още новини