"Атака" към ДПС: Ако зависи от вас, папата ще говори на турски

share

ДПС и "Атака" влязоха в спор в пленарна зала по промените в Закона за събранията, митингите и манифестациите, внесени от  националистите.Те предвиждат събранията, митингите и манифестациите да се провеждат само на български език. Времето  обаче не стигна парламентът да гласува измененията и дискусията ще продължи в следващо заседание.

Тунчер Кърджалиев от ДПС заяви, че Движението няма да подкрепи проекта, защото според него измененията са предложени с  дискриминационни подбуди и целта му е да уязви етническите  малцинствени групи в България. Ако тези промени бяха приети по-рано, американските президенти Бил Клинтън и Джордж Буш, както и на папа Йоан Павел Втори трябваше да говорят на български при посещенията си у нас, даде пример Кърджалиев и посочи, че предложението на "Атака" е нелепо и е опит партията да реанимира позавехналия си рейтинг, който в последните месеци бил съизмерим със статистическата грешка.

Огнян Стоичков от "Атака", който е сред вносителите на промените, заяви, че, ако зависи от ДПС, папата трябва да говори на турски и посочи, че не си спомня папата да е организирал митинг в България. Той припомни, че изборната пропаганда е регламентирана в Изборния кодекс и там изрично е записано, че тя се води само на български език. Според него няма обективни причини събранията, митингите и манифестациите да се правят на език, различен от официалния, тъй като изучаването и използването на българския език е право и задължение на всеки български гражданин. Стоичков припомни, че законът не се отнася за сватбени, семейни и други тържества, културни и спортни прояви, погребални ритуали, религиозни обреди.

Водещи новини

Още новини